Emilia Fahlin

Denna artikel publicerades första gången i tidingen Cykla 1/2008

Under påsken är Mallorca ett riktigt eldorado för europas cyklister. Överallt ser man cyklister och en hel del av dessa bär proffsteamens kläder. Men i vår klunga finns en cyklist som till skillnad från oss andra inte köpt sina teamkläder över disk utan förtjänat dem helt på sina egna meriter.

Cyklisten i den magentafärgade dressen är 18-åriga Örebrotjejen Emilia Fahlin, sedan 2006 proffs i tyska T-Mobile, som laddar upp inför sin första proffs-säsong med ett träningsläger på cykel-ön.

T-Mobile är kanske mest känt för sitt herrlag som startade redan 1991 under namnet Telekom. Men faktum är att man sedan några år tillbaka även har ett damteam i absolut toppklass med några av världens bästa damcyklister, bland annat OS-silvermedaljören Judith Arndt, dubbla världscupsvinnaren Oenone Wood och regerande danska mästarinnan Linda Villumsen. En av de elva cyklisterna i teamet är alltså svenska Emlia Fahlin.

Jag stämde träff med Emilia för en pratstund för att få veta mer.

– Jag började cykla när jag var 11 år, berättar hon. Till en början var det på grund av att min äldre bror cyklade och pappa tjatade på mig. Jag var egentligen mest intresserad av gymnastik. Till en början gick det inte speciellt bra alls men ganska snart kom resultaten.
Emilias meritlista innehåller en rad fina resultat. Idag har hon flera fina segrar, bland annat tre SM-guld och har vunnit Solleröloppet och etapploppet Assen Jeugdtour i Holland.

En som tidigt fick upp ögonen för den unga Örebrotjejen, och betytt mycket för henne, är före detta proffscyklisten Madelene Lindberg som la ett gott ord för Emilia till T-Mobiles ledning vilket gav resultat. I november 2006 tog teamet beslutet att ta in Emilia som en sÃ¥ kallad ”development rider”.
– Det innebär att teamet låter mig utvecklas i min egen takt utan allt för mycket press från teamet på att göra stora resultat, förklar Emilia. Det kommer mer handa om att se och lära. Men jag satsar så klart hårt och vill vara med och utveckla laget och att anpassa mig till livet som proffs. Det är verkligen en annan grej att tävla i de här sammanhangen och att gå upp från junior- till seniorklassen. Distanserna är längre och motståndet hårdare.

Något T-Mobile satsar stort på är att skapa en ordentlig sammanhållning bland cyklister och alla andra som behövs för att få allt att flyta på smidigt. Bjarne Riis och hans Team CSC har samma tankar om hur ett team skall byggas för att prestera på topp. Det låter som en självklarhet men är det tyvärr inte i alla proffsteamen.
– Laget har mottot ”Die Mannschaft” vilket man hör hela tiden i teamet. Det kan tolkas som lite olika saker men för oss handlar det om att vi alla kämpar för samma sak tillsammans, förklarar Emilia.

Flera av ledarna och klubbkamraterna från Örebrocyklisterna som fanns på plats på Mallorca under påsken vittnade om Emilias stora träningsvilja och målmedvetenhet. Att hon är på rätt väg märktes tydligt när hon körde i en hård tävling på Mallorca under påsken körde i mål med herrarnas huvudklunga utan större bekymmer.

Tyskt team och svensk cyklist. Innebär det att det är dags att flytta till Tyskland nu?
– Vi är ett väldigt internationellt team. Våra två sportdirektörer kommer t ex från Australien och flera av cyklisterna bor på olika platser utanför Tyskland. Så jag kommer stanna kvar i Sverige med familjen tills vidare i alla fall och gå klart gymnasiet. Sen får vi se hur det blir. Det fungerar bra att träna hemifrån också eftersom tränarna har koll på oss genom våra SRM-datorer på cyklarna, säger Emilia.

Proffslagens tävlingssäsong är verkligen hektisk med tävlingar från februari till september.
– Som planen ser ut just nu kommer jag att göra 25-30 starter under säsongen med teamet. Och så blir det nog en del här hemma också, fast då med min hemmaklubb Örebrocyklisterna.

Men det är inte bara själva tävlandet som blir annorlunda för Emilia i och med proffskontraktet. PR-uppdrag med teamet och en större uppmärksamhet i media är nåt som också är nytt. Men det verkar inte vara något som stör Emilia speciellt.
– Jag tycker mest att det är kul och peppande!

Att Emilia var en stenhårt satsande och enormt talangfull cyklist med framtiden för sig stod helt klart redan när jag intervjuande henne på Mallorca under påsken.
Efter intervjun gjordes har det rört på sig enormt mycket i proffscirkusen efter att den manliga delen av proffsen genererat massor av svarta rubriker i pressen med dopingavslöjanden på rad. Detta har bland annat lett till att flera tunga sponsorer hoppat av, bland annat Emilias arbetsgivare T-Mobile.
Åtta månader efter Mallorcalägret söker jag upp Emilia för att se hur första säsongen som proffs varit och hur framtiden ser ut.

Vad har varit roligast under året?
– Det roligaste har nog varit alla nya upplevelser jag fått vara med om, och att verkligen få vara del av ett lag och se hur allt fungerar på den högsta nivån, säger Emilia. Om jag måste välja en specifik höjdpunkt blir det nog Giro della Toscana som jag körde i september. Det var nog den roligaste tävlingen men också en av de jobbigaste. Men lagkänslan, prestationen och att få tävla i Italien gjorde att det blev årets höjdpunkt.
– Jag är också glad över att ha fått med mig ett par resultat jag är nöjd över, som t ex tredjeplatsen på en etapp av Tour of Poland som jag körde med landslaget. Där vann jag dessutom den sammanlagda ungdomströjan. På GP-loppet Sparkassen Giro i Tyskland kom jag upp på pallen i T-Mobiles tröja då jag kom tvåa.

Och tråkigast?
– Det tråkigaste är självklart alla dopingskandaler. Det är så klart bra att alla avslöjas, men väldigt tråkigt samtidigt att se i vilken utsträckning dopingen förekommit. Konsekvenserna som alla drabbas av då vår sponsor hoppar av är inte roliga alls.

Att T-Mobile hoppade av efter 16 år som tung sponsor av cykelsporten kändes som ett hårt slag mot sporten. Hur drabbar det er som cyklister?
– Teamet som sådant kommer leva vidare, fast nu under det nya namnet Team High Road. I dagsläget är inte allt helt klart men det ser inte ut att bli några större skillnader för min del förutom att jag kör under det nya teamnamnet och med en ny tävlingsdress.

Berätta om dina planer för 2008
– Dom är inte helt klara ännu, förklarar Emilia. Men redan i januari är det dags för det första träningslägret. I februari åker jag till USA för att vara med på ett träningsläger i Kalifornien. Troligtvis kommer jag stanna kvar i två månader och startar säsongen med att tävla där.
Jag ser verkligen fram emot ett nytt år och nya möjligheter både för laget och mig själv, avslutar Emilia.

© Christer Hedberg 2007

Lämna ett svar