Ny kamera #1 – Holga

I förra veckan köpte jag en ny kamera – en Holga mellanformatskamera – hos Göteborgs bästa lomografi-fotoaffär Fotokompaniet på Kungsgatan som min kompis Steve tipsade om.

Affären visade sig vara en riktigt skön affär med supertrevlig personal. Lite som Veloform för er som är göteborgscyklister. Fast för fotoprylar dÃ¥ alltsÃ¥…

Mellanformat låter flashigt och fint men det här är så långt ifrån Hasselblad man kan komma. Istället för svensk precision snackar vi superplast (inklusive linsen) och ljusläckage i kamerahuset. Man får till och med en rulle eltejp när man köper kameran för att få den ljustät.

Frammatningen av filmen är extremt analog och manuell. Antalet gånger jag glömt vrida fram efter att ha tagit en bild är svårräknade känns det som. Men det är ju det som är charmen med en sån här kamera. Man vet inte vad slutresultatet blir.

Idag lämnade jag in de två första rullarna (som man får plocka ur kameran i ett mörkt rum förresten) för framkallning. En av rullarna är från helgens roller race.

Om en vecka kommer resultatet. Skall bli spännande att se hur bilderna blev! Det känns vansinnigt annorlunda i dessa dagar när man får fram resultatet direkt på skärmen på den digitala kameran och kan smälla iväg en massa bilder per sekund.

Kul kamera helt klart!

» Holga
» Fotokompaniet

Lämna ett svar