Äntligen riktiga sportglasögon!

Ända sen jag började cykla för några år sedan har jag haft problem att få till det med glasögon eftersom jag har ett brytningsfel.
Första testet var att köpa ett par glasögon som jag kunde sätta en insats i som var slipad. Det funkade illa eftersom glasen inte hamnade i rätt vinkel eftersom sportglasögonen är så kurvade. Men nästan ännu värre var att dom immade igen så fort det var minsta fuktighet i luften.

Inför Paris-Brest-Paris testade jag linser. Men det fick jag aldrig till ordentligt eftersom linserna var svåra att få att ligga still i position med tanke på brytningsfelet vilket gjorde att jag stundtals såg sämre än utan linser så det slutade med att jag körde med vanliga sportglasögon utan styrka och fick ta synproblemen istället.

När jag frågat i cykelaffärer om styrka så har man antingen sagt att det inte går att göra eller hänvisat till de kassa clipsen som man sätter fast inne i sina vanliga sportglasögon.

Sportoptik i Stockholm, som (föga överraskande) är specialister på just sportglasögon, verkar vara ganska ensamma på marknaden med att kunna göra seriösa slipningar till riktiga sportglasögon. När jag var i Stockholm senast var jag i deras butik på Kungsgatan och gjorde ett syntest och snackade om de olika modeller dom har. Dom hade järnkoll på alla olika modeller och vad som funkar när man cyklar, dvs enormt långt ifrån det bemötande man får hos en vanlig optiker när man frågar om sportglasögon.

rydon

Efter lite dividerande om vilken färg jag ville ha föll valet på ett par vit/röda Ruby Project Rydon med fotokromatiska linser som är slipade helt efter mitt synfel.

Färgen matchar snyggt med cykeln och teamkläderna. För att kunna ha dom även ”off-bike” köpte jag till svarta näs- och skalmdelar som man kan byta ut när man inte behöver matcha cykelprylarna.

» Sportoptik

En tanke kring ”Äntligen riktiga sportglasögon!

  1. Jo detta verkar vara enda rätta lösningen.

    Jag är inne på mitt andra par cykelglasögon men är inte helt nöjd.

    Det lutar åt att bita i det sura äpplet o hosta upp en sedelbut till o be sportoptik fixa slipade linser som passar i cykelglasögonen.

Lämna ett svar